Friday, December 5, 2008

MİMARİ TARİHİ

40000 yıl önce Aborjinler, mağazalarını dekore etmişler, 20000 yıl önce Fransa Lascoix duvar resimleri yapmışlardır.

1850'lere kadar malzemenin bulunabilirliği malzeme seçiminde en önemli unsur olmuştur. İÖ 1300 Mısırda Abu Simbel'deki Ramses tapınağında kesme taş kullanılmıştır.

Ahşap ve taşın olmadığı yerlerde kerpiç (balçık tuğla) kullanılmıştır. Bu en eski teknik İÖ7000'de Çatalhöyük'te görülmektedir. İÖ2000'de Ur Ziguratlarının da yapıtaşı olmuştur. Batı Afrika'daki Büyük Cami en büyük kerpiç yapıdır.

En eski inşaat tekniği yatay kiriş ve zeminin kolonlarla taşınmasıdır. 1600'da yapılan Knossos Tanıpağında yığma taş duvarlar taşıyıcı, kirişler ahşaptır. Kalıcılığın önemli olduğu yerlerde taş kullanılmıştır. (Stonehenge İÖ2700, Parthenon İÖ700)

Taş kirişler geniş açıklıklara izin vermiyordu. Kemer bulundu. Taşlar ortadaki anahtar taşına oturana kadar ahşap iskelelerle tutturuluyorlardı. Romalılar İÖ1 ve İS1'de su kemerleri inşa ettiler.

Romalılar ayrıca kubbeyi ve çimentoyu da buldular. Çimento, colesseum ve pantheon'un temeliydi. Romalılarla beraber çimento da unutuldu, Bizanslılarla tuğla geldi. Ayasofyada olduğu gibi dört kolon üzerinde kubbeyi üçgen taşlarla birleştirebileceklerini buldularö bu geniş açıklıklara izin veriyordu.

İlk ortaçağ yapıları kalın taş duvarlı askeri yapılardı. Londra kulesi gibi.

13.yy'da Fransız Gotik mimarisi payandalarla güçlendirilmiş taş duvarları buldu. Taşyapı, iskelet görevi görüyordu. Payandaların yanında bir diğer buluş da geniş pencerelerdir. Buna izin veren de bağımsız kemer olarak duran payandalardı.

No comments: